In 1981 ontplooide de toen 24-jarige Aarlanderveense dirigent Danny Oosterman het initiatief om een jeugdkamp te organiseren. Danny, destijds dirigent van Crescendo Nieuwveen én DSS Aarlanderveen, zag in een jeugdkamp het ideale middel om jong talent te stimuleren. Door ze in een andere omgeving dan hun eigen orkest de basisbeginselen van het samenspelen bij te brengen wist hij veel jeugd aan de clubs te binden. Deze doelstelling, gecombineerd met een week vol leuke activiteiten , bleek al snel een gouden formule.

De bloeiende jeugdopleiding van Crescendo bracht een stroom van talenten voort die in het spoor van Danny de weg naar de landelijke conservatoria hebben gevonden. Ook aan deze nieuwe generatie musici heeft Danny de waarde van het Jeugdmuziekkamp weten door te geven. De toekomst van de kampweek was bij zijn leerlingen dan ook in goede handen. Nadat Danny zelf afzwaaide als dirigent van het orkest hebben zowel Inge Leliveld, Joop Nijholt als John Brouwer zijn in latere jaren het kamporkest succesvol geleid.

Het orkest van Jeugdmuziekkamp bestaat al lang niet meer alleen uit jeugd van DSS en Crescendo. Muziekvereniging Arti et Religioni maakt inmiddels ook deel uit van de organisatie. Door deze samenwerking heeft het kamp een breed regionaal karakter gekregen. Deelnemers komen inmiddels uit de wijde omgeving en deelname staat open voor iedereen die een fanfare-instrument bespeelt.  

Inmiddels is de organisatie van de kampweek ondergebracht in een zelfstandige stichting, de stichting 'Jeugd en Muziek'. Hierdoor kan de organisatie nóg verder groeien in haar doelstelling, het organiseren van een fantastische muzikale week voor enthousiaste muzikanten en het bieden van kansen aan jong talent.

Jeugdmuziekkamp is, ook na 40 jaar nog steeds een succes!

 

 

Organisatie

Het hoofddoel van de kampweek is om het samengestelde orkest in 1 week klaar te stomen voor 3 concerten. Is dat mogelijk? Jazeker! Met ruim 7 uur repetitie per dag wordt een compleet nieuw programma van 8 á 9 werken ingestudeerd. Deze muziekstukken bestaan uit een combinatie van originele fanfaremuziek, popmuziek en actuele arrangementen. Daarnaast krijgen ook jonge talentvolle solisten uit het orkest de kans om voor het voetlicht te treden. De repetities vinden plaats in groepsverband, maar ook in secties onder leiding van de gevorderde muzikanten uit of door een gastdirigent.


Stichting Jeugd en Muziek
De organisatie van Jeugdmuziekkamp is ondergebracht in de stichting 'Jeugd en Muziek'. Deze stichting heeft 4 bestuursleden. In het bestuur zijn 3 muziekverenigingen vertegenwoordigd, te weten DSS (Aarlanderveen), Arti et Religioni (Langeraar) en Crescendo (Nieuwveen). Het bestuur komt minimaal 4 maal per jaar bijeen. Deze bestuursleden vormen meestal ook de directe leiding tijdens de kampweek. De organisatie wordt ondersteund door een keukenploeg en een team van enthousiatse deelnemers die het recreatieprogramma voor hun rekening nemen.

Financieel
De organisatie heeft als doel dat het jeugdkamp voor zoveel mogelijk jeugdleden toegankelijk moet zijn. Zij hanteert daarom de regel dat de deelnemersbijdrage jaarlijks gelijk blijft en niet afhankelijk is van het aantal deelnemers of de kostprijs van een locatie. De stichting maakt jaarlijks een sluitende begroting en vangt het verschil in deelnemersbijdrage en/of kamplocatie op uit de eigen reserves. Deze reserves worden aangevuld door opbrengsten van verkoop van consumpties, sponsoring/subsidies of incidentele bijdrages van derden.

Dirigent, deelnemers en programma
De kampweek wordt jaarlijks georganiseerd in de zomervakantie. De inschrijving is het hele jaar geopend. Het bestuur van de stichting Jeugd en Muziek benadert jaarlijks een professionele dirigent om de kampweek te leiden. In samenspraak met de organsiatie wordt een muzikaal programma samengesteld dat uitdagend genoeg is voor alle deelnemers, jong en oud(er).

   

Edwin Hijman 

Geboren (1977) en getogen in het Zuidhollandse Aarlanderveen wordt Edwin op 11-jarige leeftijd lid van muziekvereniging Door Samenwerking Sterk (DSS). Als tamboer bij de drumfanfare vindt al snel zijn weg binnen de band en ook bij het fanfareorkest stroomt na een aantal jaar als slagwerker de gelederen binnen. Met name drums, en percussie zijn gebieden waar hij het best uit de voeten blijkt te kunnen. Bij de drumfanfare verlaat hij de slagwerksectie om de rol van tambourmaître op zich te nemen.  Bij het fanfareorkest vormt hij samen met enkele anderen inmiddels ook het management van het orkest.

Edwin wist als muzikant diverse mooie resutaten te halen. Uiteraard de deelnames van DSS op het WMC in kerkrade (concertafdeling 2001/2005) maar ook de deelnames aan de "All England Masters" en het "Europees Brassbandkampioenschap" in Montreux met respectievelijk Brassband Rijnmond en Brassband Schoonhoven waren successen om trots op te zijn.

Naast het musiceren is Edwin ook organisatorisch op veel vlakken actief. In het dagelijks leven is hij TV-producer bij de NOS. Zijn organisatorische kwaliteiten zet hij dan ook graag voor zijn vereniging en Jeugdmuziekkamp in. De mooiste resutaten daarvan zijn de geslaagde tournees van DSS naar Valencia en Innsbruck.

Op 14-jarige leeftijd ging hij als jonge slagwerker voor het eerst mee op Jeugdmuziekkamp, nu ruim 25 jaar later organiseert hij het kamp nog steeds met veel plezier. Samen met de overige organisatoren heeft hij de stichting "Jeugd en Muziek" opgericht waar de kampweek sinds 2015 in is ondergebracht. Edwin is sinds de oprichting voorzitter van deze stichting en wil in die rol het succes en het bestaan van het de kampweek verder vormgeven. 

Peter de Groot

Peter (1982) speelt Bes-Bas bij Crescendo Nieuwveen. Als klein jochie begonnen bij de AMV-cursus en na blokfluit doorgestroomd op bugel. Les kreeg in zijn jonge jaren van Danny Oosterman. Diezelfde Danny Oosterman leerde hem later trombone spelen. Pas na een korte muzikale break stapte Peter over op bas. In zijn muzikale carrière heeft Peter in veel mooie zalen mogen spelen Hoogtepunt was deelname aan het Topconcours in het Musis Sacrum te Arnhem. Daar werd hij met Crescendo Nieuwveen KNFM kampioen. Een recenter hoogtepunt uit zijn muzikale loopbaan is de mooie 2e plaats die door Crescendo werd behaald tijdens het ONFK 2013 in Drachten.

Sinds 2010 is Peter voorzitter van Crescendo, iets wat hij met veel liefde voor de club doet. Ook is hij bij diverse acties binnen de vereniging betrokken zoals de oliebollenactie die ieder jaar voorafgaand aan de jaarwisseling weer op het programma staat.

Wat betreft Jeugdmuziekkamp is ook Peter een oudgediende. Hij was er al bij tijdens het kamp in Brugge en er volgden nog vele edities. Jarenlang speelde hij mee als muzikant in het orkest, maar na zijn muzikale break maakte hij zijn rentree in de keukenploeg en werd hij de vaste barman achter zijn vertrouwde Muziekkamp-bar. Tot diep in de nachtelijke uurtjes is hij vaak in touw. Sinds een aantal jaar maakt hij ook actief deel uit van de organisatie. In de nieuw opgerichtte stichting Jeugd en Muziek vervult hij de rol van secretaris/penningmeester. Samen met de andere organisatoren vindt Peter het geweldig om voor een grote groep jeugdige muzikanten een geweldige week in elkaar te zetten, iets waar hij elk jaar weer in slaagt.  

Anouk van der Ploeg

Anouk (1997) is de benjamin van de organisatie, maar voor Jeugdmuziekkamp zeker geen onbekende. Woonachtig in Ter Aar speelt zij nu al zo’n negen jaar bij Arti et Religioni in Langeraar. Als 9-jarig meisje volgde Anouk AMV-lessen op de basisschool en kwam zo vanzelfsprekend terecht bij Arti. Na anderhalf jaar les en spelen is zij overgestapt op trompet.

Via het jeugdorkest va Arti et Religioni is zij inmiddels doorgestroomd naar het fanfareorkest. Sinds eind 2014 maakt Anouk deel uit van het jeugdbestuur van haar vereniging. Zij richt zich daar met name op de organisatie van activiteiten zoals de filmavond, dagje-uit en festivalbezoek. Anouk gaat als muzikante al enkele jaren mee op kamp. Haar gedrevenheid, creativiteit en organisatorische talent heeft de organisatie doen besluiten haar te vragen voor een vaste plek in het team. Vanaf 2016 gaat Anouk mee als vaste kracht in de leiding.

Haar advies voor jonge muzikanten:

"De afgelopen jaren ben ik zelf mee geweest als kampganger, wat erg leuk was. Jeugdmuziekkamp is zeker een aanrader voor iedereen die muziek maakt!" 

 

Locaties

2022 Kampeerboerderij Nijsingh, Appelscha
2021 Kampeerboerderij Nijsingh, Appelscha
2020 -
2019 De Nieuwe Erf, Diesssen
2018 Beusink Recreatie, Lievelde
2017 Klooster Ommerborn, Wipperfürth (D)
2016 De Hoof, Someren
2015 De Alinghoek, Drouwen
2014 Kultuhaus Wissel (D)
2013 Kampeerboerderij Nijsingh, Appelscha
2012 Kultuhaus Wissel (D)
2011 Het Zilverenschor, Arnemuiden
2010 De Buiteling, Wenum Wiesel
2009 De Blauwestadhoeve, Midwolda
2008 Het Brabantbos, Lierop
2007 Monsalvaet / Parsifal, Westouter (B)
2006 Het Bovenste Bos, Epen
2005 De Olmen Recreatie, Hoeven
2004 D'oldekamp, Ansen
2003 Ferme de Jean, Heeze
2002 Het Bovenste Bos, Epen
2001 De Stevenshof, Stevensbeek
2000 De Borckerhof, Orvelte
1999 Het Verloren Bos, Lokeren (B)
1998 Het Zinkviooltje, Epen
1997 De Olmen Recreatie, Hoeven
1996 Kasteelsche Heyen, Gennep
1995 Baseille I/II, Tenneville (B)
1994 Het Verloren Bos, Lokeren (B)
1993 Landgoed Groenewoud, Swalmen
1992 De Karmel, Brugge (B)
1991 De Alinghoek, Drouwen
1990 -
1989 -
1988 St. Cathelijne Waver, Roosendaal
1987 Het Laathof, Hingene
1986 Het Verloren Bos, Lokeren (B)
1985 Landgoed Groenewoud, Swalmen
1984 De Alinghoek, Drouwen
1983 De Alinghoek, Drouwen
1982 Kampeerboerderij Eersel
1981 Jeugdhuis Renesse

Neem contact met ons op